Acid House is Back again! All Ravers Unite voor de Kandi Kids

Published on: 22 september 2014

Filled Under: Nostalgia

Views: 5653

Tags: , , , , ,

Na verloop van tijd komen trends uit je jeugd vanzelf weer terug. Als je maar lang genoeg wacht. Laatst zag ik dat er in Amerika al een tijdje een revival van de Acid House en Rave gaande is. Je weet wel van eind jaren ’80 begin jaren ’90.

De eerste keer dat je House muziek hoorde, helemaal uit je dak ging, jezelf Raver noemde en geheel gekleed was in neon.

Acid House Rave confubar

old school ravers uit de jaren 90.

 

fido dido confubar

Het bekende frisdrank poppetje; Fido Dido

Neon shirts, neon armbandjes, neon brilkoortjes etc. Mijn neon shirt was met Fido Dido erop van de frisdrank reclame. En dat je een grote plastic speen om je nek droeg. Nou dat is dus weer hip in Amerika. Jongeren dragen de meest neon kleding die ze kunnen vinden en versieren zichzelf van top tot teen in de gekleurde kraaltjes en smileys. Het is wel allemaal wat bloter en pluiziger dan voorheen.

Kandi Kids: de nieuwe ravers

 

kandi kids confubarkandi kids confubar

Één nieuwe stroming die elementen van de Rave en Acid House heeft overgenomen heet Kandi Kids. Ze noemen zichzelf Kandi Kids of Ravers. Kandi komt van de zelfgemaakte gekleurde kralenarmbandjes die zij dragen, de zogenoemde kandi beads. (Trouwens in de oude Acid tijd stond Candy voor XTC). Kandi Kids staan bekend om hun vriendelijkheid naar anderen toe en hun enerverende opgewektheid. Wat dat betreft lijken ze qua mentaliteit ook op ons ravers uit de begin jaren ’90. De hippie-mentaliteit van Love, Peace and Understanding werd toen ook uitgedragen op feesten en in de clubs.

Voor de Kandi Kids is uitgaan een ervaring/beleving en gaan zij minder voor een bepaalde dj of muziekstijl. Zelf zeggen ze dat zij zo verkleed gaan om een soort van Alice in Wonderland effect te bejagen in een club. Als iedereen daar aan meedoet dan ontstaat er vanzelf de juiste ambiance van zoetigheid, liefde en respect. Qua uiterlijk lijken de Kandi Kids ook een beetje gekeken te hebben naar de Kawaii stijl uit Japan.

Kawaii betekent schattig en lief in het Japans. Tot Kawaii behoren de cartoonachtige  afbeeldingen van diertjes (Pokemon, zeg maar), de meisjes die gekleed gaan in manga-outfits of  als Victoriaanse dames in wit kant met bijpassende paraplu’s. Superzoet maar wel vriendelijk naar anderen toe.

De Kandi Kids luisteren trouwens ook naar de oude Rave en Acid House klassiekers van vroeger. Maar dan wel gemixt met hedendaagse Happy Hardcore. Happy Hardcore? hoor ik je zeggen. Ja ook die muziek is bezig met een comeback. De vrolijke en razendsnelle gabber afgeleide, die vooral bekend staat om de gepitchte  vocalen (op helium) en vrolijke kinderdeuntjes.

Als een Kandi Kid een andere Kandi Kid tegenkomt op een rave dan begroeten zij elkaar met de oude ravers uit de jaren negentig wel bekende, PLUR-groet.

Acid House Rave confubar

De Kandi beads oftewel de gekleurde kraaltjes armbandjes waar de Kandi Kids hun naam aan danken. Velen maken hun kralenarmbandjes zelf en zijn ware kunststukjes.

 

Peace Love Unity Respect oftewel PLUR

 

PLUR staat voor Peace, Love, Unity en Respect. Een kreet die groot gemaakt werd door de Amerikaanse dj Frankie Bones in de jaren ’90. Het verhaal gaat dat hij aan het draaien was en er een gevecht uitbrak waarop hij de microfoon pakte en zei: 

If you don’t start showing some peace, love, and unity, I’ll break your faces

.

Acid House stond vroeger al bekend om de vredelievendheid en saamhorigheid. Iets wat de media van toen niet echt begreep. Niet dat het nu anders is gesteld.

Maar goed, als een Kandi Kid een andere Kandi Kid tegen komt dan begroeten zij elkaar door de handen tegen elkaar te vormen.

plur confubar

  • De eerste vorm is het vredeteken (Peace). Door het vredeteken te vormen met je hand en dat tegen de ander zijn hand te houden die ook een vredeteken maakt.
  • De tweede vorm is een hart (Love). Dus je maakt met je hand een helft van een hart (met je wijsvinger en duim) en door elkaar aan te raken vormt er een heel hart.
  • Vervolgens komt verbondenheid (Unity). Dat vorm je door met zijn tweeën de vingers in elkaar te vormen. Net alsof je aan het bidden bent dus.
  • En als laatst komt respect (Respect). De handen zijn nog steeds in elkaar gevouwen maar nu schuift een Kandi Kid een armbandje van zichzelf over de handen naar de ander zijn arm.
  • De ander doet hetzelfde met een een armband van hem of haar. Op deze manier krijg je steeds andere armbandjes van elkaar. Ook reuze handig om euforische middelen mee over te sluizen trouwens!

Amerika versus Europa

 

plur confubar

In Europa is deze trend qua lifestyle (nog) niet aanwezig. Wij hebben immers het origineel al gehad en gedaan. Echter de oude Acid House en Rave sound is hier wel langzaam door aan het breken. Maar dan meer als muzieksoort dan als nieuwe uitingsvorm in kleding en gedrag. Ook heerst hier een ander soort mentaliteit wat betreft uitgaan. Zoals eerder beschreven gaan de Kandi Kids uit voor een beleving en een gevoel van saamhorigheid. Een groepsgevoel. Terwijl men in Europa meer voor een bepaalde dj gaat en voornamelijk bezig is met zichzelf of een kleine groep vrienden. De aankleding en atmosfeer van een club  of clubber zijn hier dan ook minder van belang.

In Amerika is men bezig met een inhaalslag wat betreft House muziek en cultuur. Daar was het altijd wel een kleine niche in de jeugdcultuur maar nooit zo groot als het nu is. Nu is House daar mainstream geworden en wordt er bakken met geld mee verdiend. Al wordt het nu EDM (Electronic Dance Music) genoemd en geen House. Binnen de Amerikaanse House-cultuur zijn de Kandi Kids niet de grote gemene deler. Maar door hun ‘attitude’ en uitingen vallen zij wel het meest op.

 

Acid House Rave confubar

Doordat de Kandi Kids beweging in Amerika en Canada al een aantal jaar gaande is, heeft ook de grote massa de beweging opgepikt. Nu is PLUR langzaamaan meer een kreet geworden dat gebruikt wordt als marketingtool door de commercie. Dat komt omdat zij de in het oog springende elementen van de Kandi Kids beweging overneemt maar vergeet wat de diepere betekenis is van deze beweging.  Niets nieuws onder de zon dus. In Europa is House decennia geleden al gemeengoed geworden en op zich is daar niets mis mee zolang de ‘spirit’ maar blijft.

Bring back the noise!

 

Acid House Rave confubar

Maar goed, leuk om te zien dat een nieuwe generatie zich helemaal uitleeft en onderdompelt in de Acid house en Rave cultuur. En er bepaalde elementen uitkiest voor hun eigen stijl.

Dus Rave en Acid House zijn weer helemaal in. Haal de cassettebandjes en cd’s maar weer tevoorschijn en haal wat herinneringen op van vroeger. De kinderen zullen zelfs denken dat je weer hip bent.

Het wachten is nu op de nieuwe lichting Goa-Trance, Euro-dance, Mellow, Big Beat, Dreamtrance, en al het andere wat na de Acid House kwam.

plur confubar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggers op de volgende wijze: