Moestuin blog Week 36

Published on: 7 september 2014

Filled Under: moestuinblog

Views: 3276

Tags: , ,

In dit wekelijkse blog schrijf ik over de ervaringen/bevindingen van mijn moestuin thuis. Dit jaar heb ik voor het eerst een moestuin aangelegd. Dus alle ups en downs van een beginnend moestuinder komen hier aan bod. Van planten zien groeien en ze omtoveren tot heerlijke maaltijden tot aan insectenplagen en hoosbuien.

Moestuin blog week 36 sep

Eerste week van september alweer. Op dit moment is er een korte nazomer dus snel nog even wat jong grut in de moestuin.    Van de week andijvie uit de tuin gegeten. De stampot andijvie was heerlijk, werd mij verteld. Lekker vers en sappig. (Wel flink moeten spoelen met water want de berkenboom van de buren gaf een confettiregen van zaad af over de moestuin. Maar een slacentrifuge komt dan goed van pas.)

Dus is er ruimte vrijgekomen waar de andijvie groeide. Na een snelle blik op de vensterbank zie ik dat enkele slakiempjes wel de tuin in kunnen. Ook neem ik de Amerikaanse boerenkool kiem mee naar buiten. Andere kiemen van deze boerenkool hebben het eerder dit jaar niet goed gedaan in de moestuin. Op de een en andere dag waren ze verdwenen. Dus nu nog maar eens proberen.

Ik neem maar één boerenkool kiempje mee want de andere laat ik nog wat groeien op de vensterbank.

Ik moet wel zeggen dat dat voorkiemen wel lang duurt. Ik zie nog steeds niet echt dat de plantjes groeien. Geduld dan maar. Of anders duik ik de boeken wel in om erachter te komen hoe dat voorkiemen het best werkt. Met boeken bedoel ik het wereldwijde web natuurlijk.

De slakiempjes komen tussen de andere slaplanten. De boerenkool komt op de oude plek van de andijvie. Erachter staan nog vier andijvieplanten te wachten om geoogst te worden. Ik laat ze maar staan totdat ik weer zin heb in andijvie. Die planten hebben geen haast. En geen last van insecten. Als enige in de moestuin staan zij vrolijk groen te zijn. Gisteren kleine zwarte rupsen op de spruiten. Ze leken dood maar ik heb toch maar met een biologisch middel gespoten. De spruiten zijn mijn lievelingsplanten.         Ik heb nog nooit gezien hoe spruiten groeien. Althans niet in het echt. Vol verwachting ben ik dan ook aan het wachten totdat de eerste spruitjes aan de plant komen. En dan kan ik nu geen rupsen gebruiken.

Wat betreft insecten zie ik wel dat enkele planten van die witte tunnels in hun bladeren hebben. Vroeger had ik dat ook in de fuchsia’s. En dat hebben zij niet overleefd. Ik zoek nu gelijk op wie dat doet……

……….Ah het is de Mineervlieg. Althans zijn larven, die door de moedervlieg in de bladeren worden geïnjecteerd. Vervolgens graven de larven tunnels door de bladeren totdat zij volgevreten zijn. Dan maken ze een gaatje in het blad en vallen op de grond, waar zij de grond in gaan om te poppen. Bestrijden met sluipwespen of een biologisch middeltje dat bijen dood. Alleen ‘s avonds spuiten. Aldus de verpakking.

Misschien morgen naar de winkel en dan beslissen om het wel of niet te behandelen.

In de moestuin groeit op dit moment:

  • 7 spruiten, waarvan er twee klein blijven. De rest groeit goed.
  • 8 sperziebonen, allemaal vol bonen en bloemen voor de tweede pluk alweer. De beste planten van de moestuin!
  • 5 paksoi, waarvan een het goed doet en de andere wat achterblijven. Veel last gehad van aardvlooien.
  • 4 andijvie, waren er vijf. Een heeft zijn taak volbracht, de rest groeit goed.
  • 1 boerenkool, net geplant. Misschien nog te klein voor buiten.
  • 9 sla, waarvan twee net geplant. Twee zijn er doorgeschoten, maar nog wel plukbaar.
  • 9 rucola, waarvan twee kleinblijvers. De rest doet prima dienst als plukplant
  • 4 spinazie, hebben veel moeite met groeien vanwege de aardvlooien. De rest is al door de aardvlooien opgegeten.
  • 4 bloemkool, nog niet zolang geleden geplant. Ze groeien wel.
  • 6 sla, extra sla geplant die ik als kiemen heb gekocht bij de landwinkel. Omdat mijn eigen slakiemen zo traag groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggers op de volgende wijze: