Moestuin blog week 39

Published on: 28 september 2014

Filled Under: moestuinblog

Views: 2584

Tags: ,

 

In dit wekelijkse blog schrijf ik over de ervaringen/bevindingen van mijn moestuin thuis. Dit jaar heb ik voor het eerst een moestuin aangelegd. Dus alle ups en downs van een beginnend moestuinder komen hier aan bod. Van planten zien groeien en ze omtoveren tot heerlijke maaltijden tot aan insectenplagen en hoosbuien.

Herfst in de moestuin

Bijna zijn we aan het eind van het jaar gekomen wat betreft de moestuin. Nog even en ik ga de moestuin bedekken met een flinke laag mest voor volgend jaar.

Maar voor dat het zo ver is heb ik nu nog een flink aantal groentes in de moestuin die nog opgegeten moeten worden. Van de week de paksoi geroerbakt en hij was zalig. Stukken knapperiger dan van de winkel. Veel minder vocht en meer vezels. De paksoi was wel aan oogsten toe want opeens had hij deze week zijscheuten gekregen. Een enorme paksoi was het resultaat. Ik moet zeggen dat de zijscheuten nog het lekkerst waren. Toch een klein slakje terug gevonden tijdens het wassen. Ik dacht dat alle slakken uit de moestuin waren. Toch maar weer wat strooien tegen die alleseters.

De sla kan blijven staan voor deze maand. Slaplanten kunnen goed tegen de wisselvallige weersomstandigheden van de herfst.   Je kunt zelfs nog sla planten in de komende maanden. De slaplanten die ik een aantal weken geleden heb geplant doen het prima. Ze groeien hard zonder veel schade van insecten of regen.

Naast sla is spinazie ook nog goed te planten. Bijna alle bladgroentes wel, mits er niet te veel nachtvorst is. Bij nachtvorst wel de planten afdekken met stro. Of in ieder geval de grond afdekken zodat de kou er niet intrekt.

Wel heb ik van de week de compost bak omgekieperd op het gras en eens flink bewerkt met de riek. Na verloop van tijd krijg je toch laagjes in de compostbak. Door alles eens flink te mengen ontstaat een veel betere compost. De donkere en nattere lagen bestaande uit keukenafval en gemaaid gras zijn nu vermengt met de lichtere en droger lagen bestaande uit gevallen bladeren, takken en snoeiafval. Tot mijn genoegen stonk de compost niet maar rook het eerder fijn. Als een warme herfstdag. De compost na het mengen weer terug in de compostbak gedaan. Het wachten is nu op het voorjaar. De compost heeft dan genoeg tijd gehad om omgetoverd te zijn tot ideaal materiaal voor de nieuwe moestuin. Tijdens de wintermaanden nog wel een paar keer met de riek erdoorheen zodat niet alles vast bevriest.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggers op de volgende wijze: