Moestuin blog week 38

Published on: 21 september 2014

Filled Under: moestuinblog

Views: 2465

Tags:

In dit wekelijkse blog schrijf ik over de ervaringen/bevindingen van mijn moestuin thuis. Dit jaar heb ik voor het eerst een moestuin aangelegd. Dus alle ups en downs van een beginnend moestuinder komen hier aan bod. Van planten zien groeien en ze omtoveren tot heerlijke maaltijden tot aan insectenplagen en hoosbuien.

MOESTUIN BLOG WEEK 38 sep

Weer een week volop zon en weinig regen. De rucola groeit hierdoor de pan uit. Het beginnen al echte struiken te worden. Volgende week zal ik alle bladeren plukken en tot een soort pesto maken. Pesto kan prima in de vriezer dus al wat overblijft gaat de diepvries in voor de komende wintermaanden. De andere groentes die geplant zijn rond mei/juni zoals de paksoi en de andijvie zijn al aardig groot geworden. Ook die zullen volgende week in de pan belanden. Ik denk dat ik maar alvast wat recepten ga bedenken voor een week lang paksoi en andijvie. Anders wordt het wat saai.

Bijna elke dag van de afgelopen week heb ik de moestuin water moeten geven. Ik heb het deze keer met een gieter gedaan ipv de tuinslang want het wordt wat lastig om met de sproeikop van de tuinslang tussen de planten te komen zonder deze te beschadigen. De gieter werkt dan toch beter. Alleen moet ik wat vaker heen en weer lopen om nieuw water te halen.

Bijkomend voordeel van al dat water geven is dat ik goed in de gaten kan houden hoe het met de planten gaat. En ook deze week weer weinig tot geen schade aan de planten door insecten of schimmels. De kiemplanten van twee weken terug zijn inmiddels al flink gegroeid.

Vooral de slaplanten zullen aan het eind van deze maand wel op mijn bord belanden. De winterbloemkoolplanten hebben zich ook staande gehouden in de moestuin. Ik denk dat ze zo’n 10 a 15 cm gegroeid zijn de lucht in. Ben benieuwd hoe het verder zal gaan met deze planten.

De kiemplanten

Ondertussen zijn er meerdere kiemplanten van de vensterbank de moestuin ingekomen. Omdat ik wat gehaast was heb ik niet goed opgelet en ze door elkaar geplant. Mochten ze te groot worden of elkaar in de verdrukking werken dan zal ik ze verpotten. Maar eerlijk gezegd weet ik van sommige niet meer precies welke groente het zijn.

De kiemplanten van de vensterbank worden naar verloop van tijd allemaal een beetje hetzelfde qua uiterlijk. Terwijl het echt verschillende groentes zijn. Behalve de sperzieboon, die haal je er zo uit. Het is net zo’n jongen op de basisschool die opeens de hoogte invliegt terwijl de rest van de klas koppen kleiner blijft.

Ik denk trouwens dat niet eens alle kiemplanten nog de moestuin in gaan want het wordt al herfst. Ach al die plantjes staan ook leuk op de vensterbank als decoratie, toch?!

Zonnebloemen

Nog een tip…de slakken hier zijn gek op alles wat ik in de tuin zet. Vooral de zonnebloemen. Van de 60 zaadjes hebben er maar een stuk of 8 het overleeft. Nu zijn de slakken ook deze planten aan het verorberen. Maar ik ben ze te slim af geweest.

Met ducktape heb ik onderaan de stammen een kokertje gemaakt en om de plant gewikkeld. De plakzijde naar buiten toe. Het is een beetje een gepriegel om kokertjes te maken met de plakzijde naar buiten gericht maar het werkt wel. Geen slak klimt nog de zonnebloemen in om de bladeren te verorberen.

Had ik dit maar eerder gedaan deze zomer. Dan had ik nog een mooi zonnebloemenweide kunnen hebben ipv acht halfhoge stokjes met kleine bloemen eraan. Wel regelmatig nieuwe tape plaatsen en de oude verwijderen want de plaklaag verdwijnt na verloop van tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggers op de volgende wijze: