Begin jouw eigen moestuin

Published on: 3 september 2014

Filled Under: House & Garden, moestuin

Views: 3067

Tags: ,

Een beginnersgids: Moestuin in je eigen tuin 

Weten wat je eet. Niet meer elke keer naar de supermarkt hoeven gaan. Echt vers en biologisch. Zo maar wat redenen om je eigen groente te verbouwen. En waarom ook niet. Kijk eens rond in je tuin of op je balkon. Er is vast wel ergens een hoekje of plekje waar een mooie moestuin kan ontstaan.

 

moestuin

Een hoekje in de zon en dicht bij huis

Waar plaats ik mijn moestuin en hoe begin ik?

 

Het makkelijkst is het om een soort van bak te creëren waar de groentes in groeien.
Hiermee heb je meer controle over de moestuin. Je kunt een houten vierkante bak maken of kopen. Maar je kunt ook met de materialen die je nog hebt liggen zelf een bak creëren.
Van oude stoeptegels is bijvoorbeeld prima een bak te maken. Zorg er voor dat je genoeg ruimte hebt voor voldoende groente. Als je een klein balkon of tuintje hebt dan roei je met de riemen die je hebt. Maar heb je genoeg ruimte, neem die dan ook. Gemiddeld is 3 bij 5 meter een mooie maat. Het is handig om goed tussen de planten te kunnen komen om bijvoorbeeld onkruid te verwijderen of water te geven.

Als je stoeptegels gebruikt zorg er dan voor dat de tegels op de bodem niet helemaal tegen elkaar aan liggen. Op deze manier kan het te veel aan regenwater weg lopen in de grond van je tuin. Je kunt de bodem ook onbedekt laten maar dan heb je wel meer kans op schadelijke insecten en ziektekiemen in je moestuin. Deze komen namelijk via de tuingrond in je bak.

Antiworteldoek op de bodem is ook een goed alternatief. De bak moet wel minimaal 20 cm hoog zijn. Anders kunnen de planten niet goed wortelen. Zorg ervoor dat de zijkanten van de bak of aan elkaar zitten of gedeeltelijk ingegraven zijn. Anders heb je kans dat als je de bak vult de moestuinaarde de zijkanten van de bak wegdrukken.

 

moestuin

Compost, zand, tuinaarde afgedekt met een laag kokosvezels of cocopeat. De bak is afgedekt met een net. Hierdoor kunnen vogels niet bij de ingezaaide groentes/zaden.

Een goede grond is de basis

 

In de bak stort je een mengsel van compost, metselzand en (onbemeste) tuinaarde. Er zijn veel verschillende theorieën wat de beste bodemverhouding is maar bovenstaande werkt prima. Compost zorgt voor de voeding. Metselzand voor een gevarieerde bodem. En tuinaarde voor een goede waterhuishouding. Voor de bovenlaag en tegen onkruid gebruik je kokosvezels. Je kunt van die samengeperste pakken halen in de winkel. Deze laat je enkele minuten weken in een emmer met water. Hierdoor zetten de kokosvezels uit en opeens heb je 10 liter aan kokosvezels. De kokosvezels houden ook goed vocht vast en dat is weer goed voor je plantjes.

Als je het helemaal goed wilt doen. Neem dan een ph- waarde meeting van de grond en check of je grond niet te zuur is. Een automatische ph-waarde meter is handiger dan de testjes met strookjes. Hiermee kun je ongelimiteerd testen door de prikker in de grond te steken en af te lezen wat de ph-waarde is.
Is de grond te zuur meng dan kalkkorrels door de moestuingrond. Of gebruik minder zand, aangezien zand zuurder is dan tuinaarde.
Om de grond zuurder te maken gebruik je koemest. Gebruik geen kunstmest als je biologisch wilt gaan telen.
Het best kun je, als het je lukt, de moestuingrond een week laten rusten.
Er kunnen nog onkruidzaden in de compost aanwezig zijn. Als die ontkiemen kun je die nu goed verwijderen.

 

confubar

 

Uitkiezen van groentes voor in de moestuin

 

Nu het leukst de planten uitkiezen. Begin makkelijk. Neem geen tomaten, aardappels en tropische groentes. Tomaten en aardappels hebben vaak last van ziektes en beestjes. Lees jezelf eerst in voor je hier aan gaat beginnen. Het snelst en makkelijkst zijn de bladgroentes zoals sla, spinazie, spruitkool (spruitjes) en andijvie. Sla groeit snel en vooral als je net begint heb je weinig geduld. Je kijkt als het ware de groente omhoog. Dan is sla ideaal.

groentes voor je moestuin

Andijvie, Paksoi, Sla, Spinazie en Rucola

 

Hoe deel je de moestuin het makkelijkst in?

 

Neem een vel papier en teken hierop je moestuin. Verdeel je moestuin in vierkanten van 50 cm bij 50 cm. Sommige groentes hebben meer ruimte nodig dan andere. Je kunt de vierkanten altijd invullen met kleinere vierkanten voor groentes die minder ruimte nodig hebben. Bijvoorbeeld sla heeft 25 cm bij 25 cm nodig. Er passen dan vier kroppen sla in een 50 cm bij 50 cm vak. Tel de hoeveelheid vlakken en je weet ongeveer hoeveel verschillende groentes je kunt verbouwen.

Een andere manier van indelen is door rijtjes te zaaien. Verdeel in dit geval de moestuin in rijen met een afstand van 50 cm van elkaar.
Ook hier geldt dat je altijd een rij kunt verkleinen tot 25 cm of zelfs 10 cm afstand van elkaar. Tel de rijen en je weet hoeveel verschillende groentes je kunt planten.

moestuin

Rijtjes groentes

 

Zaden kopen en planten

 

Wil je biologisch gaan telen dan koop je biologische zaden. Volop verkrijgbaar op internet of in de betere tuinwinkel. Niet biologische zaden hebben vaak bestrijdingsmiddelen en groeimiddelen op en in de zaden. Deze zorgen ervoor dat de planten beter groeien en beter bestand zijn tegen insecten en ziektes. Maar ja, het is vaak wel gif. En hoe minder gif hoe beter. Je kunt altijd later nog beslissen of je wilt gaan bestrijden en hoe.

moestuin

Sperziebonen kun je al snel oogsten. Knip met een scherpe snoeischaar de boontjes bij de steeltjes af. Wacht niet te lang anders krijgen de bonen bruine vlekken en verliezen zij hun vocht. Resultaat van een kleine snijboonplant.

Neem om te beginnen zaad van groentes die je het liefst eet. En zorg ervoor dat je niet teveel van een soort groente neemt. Zes verschillende soorten sla is net iets te veel van het goede. Begin je in de lente met zaaien koop dan groentes die in de lente buiten kunnen staan. Begin je in de zomer dan kun je ook alvast zaaien met de herfst en wintergroentes als boerenkool en spruiten.

In de zakjes zit vaak een enorme hoeveelheid zaad. Koop daarom niet te veel verschillende soorten groentes. Begin simpel en makkelijk. Later kun je altijd nog experimenteren en uitbreiden.

moestuin

Voorkiemen in de lentezon

Voorkiemen op de vensterbank

 

Door ervaring wijzer geworden is voorkiemen ideaal. Voorkiemen houdt in dat je in huis of in een kas de zaden eerst voorkiemt in kleine bakjes. Zo zorg je ervoor dat insecten en dieren de planten niet gelijk opeten als ze net boven de grond komen. Niets is vervelender dan dat! Ook zorg je er zo voor dat de planten geen last hebben van zware regenval of hagel. Voor de bakjes kun je van alles gebruiken. Van echte plantenbakjes tot plastic eierdozen of gevouwen wc-rollen. Eierdozen zijn wel erg handig voor voorkiemen! En anders die zwart plastic plantenhouders die je bij de tuincentra kunt halen.

moestuin

Een eierhouder doen prima dienst als kiembakje

Vul de bakjes met hetzelfde mengsel als van je moestuinbak en vul de bakjes met een of twee zaadjes. Let erop dat niet alle zaadjes kiemen. Zet de bak bij het raam en geef voldoende water.
Nu even wachten tot de planten opkomen en groot genoeg zijn om naar buiten te verkassen.
Als de planten meer dan drie blad-etages hebben waar de bladeren beginnen dan kunnen ze wel tegen een stootje. En zijn ze minder lekker voor de insecten doordat de bladeren wat harder zijn dan de beginblaadjes van weleer.

Bescherm je planten buiten

 

In de moestuin kun je de planten het best afdekken met insectenwerend gaas of wat oude vitrage.
De gaatjes moeten dan wel minder dan 0.6 mm zijn. Dit voorkomt dat vlinders en andere insecten eitjes leggen op of onder je plantjes. Want dat betekend maar een ding…..vraat!
Het gaas kun je op verschillende manieren over je moestuinbak spannen. Met bamboestokken aan elke kant van je bak of met gebogen tunnelsystemen.
Zorg dat de planten genoeg ruimte hebben om te groeien. Sperziebonen groeien bijvoorbeeld hoog.

moestuin

Enkele middelen die in deze moestuin gebruikt worden

Mochten er nu toch insecten de planten opeten, ga dan eerst op onderzoek uit. Welk insect eet wat op. Vaak zie je aan de onderkant van de aangevreten bladeren de boosdoeners zitten. Sommige insecten verschuilen zich echter in de grond vlakbij de planten. Wroet met je vingers door de aarde en kijk wat er omhoog springt. Op deze manier kun je precies het juiste (biologische) middel gebruiken voor de bestrijding. Mocht je dit willen natuurlijk.

En dan?

 

Voor de rest is het veel wachten en de planten goed verzorgen. Plant met regelmaat nieuw voorgekiemde planten in de moestuin zodat je genoeg  groente hebt. Want als je de sla eenmaal kropt en je begint weer met een zaadje dan kun je lang wachten totdat dat zaadje een krop sla is. Plant je te veel dan eet je de hele maand sla. Of je geeft alles aan je buren/vrienden.

 

moestuin

Groei! Groei! Snoei!

 

confubar

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggers op de volgende wijze: