De laatste Stammen van de Andaman en Nicobar Eilanden

Published on: 26 september 2014

Filled Under: Mind

Views: 10087

Tags: , , , ,

Zijn er nog plekken op onze aarde die nog ongerept zijn?

Plekken waar je als moderne mens niet welkom bent. Of waar nog volkeren leven die geen buitenstaanders gewend zijn? Het antwoord op deze vraag is; Ja! 

Maar waar bevinden die plekken zich dan? Enkele plekken zijn bijvoorbeeld gedeeltes van het binnenland van Papua-Nieuw Guinea, wat ongerepte eilanden van Birma en het diepe Amazonewoud van Brazilië en Peru. Maar ook hier geldt dat de moderne mens oprukt en deze laatste oases overneemt. Echter er is minstens een plek op aarde waar de moderne mens echt niet welkom is.

De Andaman en Nicobar eilanden.

Stammen Andaman en Nicobar eilanden

 

Stammen Andaman en Nicobar eilanden

Ten westen van de toeristische eilanden Phuket en Langkawi ligt de serene en ongerepte eilandgroep

In de Indische oceaan, gelegen boven het Indonesische Sumatra ligt de eilandengroep van de Andamanen en Nicobaren. 572 eilanden vormen het geheel. 

De eilandengroep behoort tot het land India. Ver weg van het moederland zijn deze eilanden vooral op zichzelf gewezen. De grotere eilanden van de Andaman eilanden zijn tijdens de engelse kolonisatie van India ingenomen. In de loop van de tijd zijn veel Indiërs hier naartoe verhuist en zijn gedeeltes inmiddels verwestert.

Het zijn relatief onbekende tropische paradijsjes maar ook hier zie je toeristen en hotels. Al staat het nog in de kindervoeten.

Maar grote gedeeltes van de grote eilanden en bijna alle kleine eilanden zijn ongerept. Deze zijn verboden terrein voor toeristen en zelfs voor Indiërs. Maar daar meer over straks.

 

Stammen Andaman en Nicobar eilanden

De oude gevangenis gebouwd tijdens de Engelse kolonisatie.

De Nicobaren

De lager gelegen Nicobar eilanden bestaan uit enkele bewoonde en onbewoonde eilanden. De inwoners zijn een mix van Indiërs en oorspronkelijke stammen. 

Stammen Andaman en Nicobar eilanden

De Nicobar eilanden bestaan voornamelijk uit ongerepte en onbewoonde eilanden.

Vanwege militaire en natuur/cultuurbehoud redenen zijn deze eilanden verboden terrein voor toeristen, buitenlanders en ongenodigden. Indiërs van het vasteland mogen deze eilanden wel bezoeken, maar alleen met een vergunning. In de praktijk zijn dat vooral wetenschappers en militairen. Voor toeristen is het ook lastig om er te komen. Het enige  vliegveld van de eilandengroep ligt op het Zuid-Andaman eiland en van daar naar de Nicobaren is een kleine 500 km verder per boot.

Toeristen

Nu het interessante deel. Als je als toerist aankomt op de kleine luchthaven van Port Blair, de hoofdstad van de eilandengroep krijg je een visum en beperking uitgereikt.

Met het visum mag je vrij rond lopen op door Indiërs bewoonde gebieden en genieten van de hagelwitte verlaten stranden en tropische bossen. Met de beperking mag je vooral niet op de onbewoonde of door stammen bewoonde gebieden komen. En laat dat laatste nu net erg interessant zijn als je daar toch bent. De reden voor de beperking is dat sommige stammen op de Andaman eilanden niet gesteld zijn op inmenging van buitenstaanders.

Stammen Andaman en Nicobar eilanden

Veel toerisme is er niet op de eilanden. Van eiland naar eiland gaat nog per oude vissersschepen.

De Indiërs hebben het meerdere malen geprobeerd maar hebben het nu opgegeven om contact te maken met deze stammen. De stammen willen leven zoals zij al honderden of duizenden jaren doen zonder inmenging van anderen.

Stammen Andaman en Nicobar eilanden

Het gaat vooral om de Shompens van de Nicobar eilanden en de Sentinelesen van Noord Sentinel Eiland (onderdeel van de Andaman eilanden). Zij staan bekend om hun agressiviteit naar buitenstaanders toe.

Stammen Andaman en Nicobar eilanden

De mangrovebossen bij Havelock eiland. Leefgebied van de zeekrokodil

Stam van de Sentinelesen

Stammen Andaman en Nicobar eilanden

North Sentinel Eiland, thuis van de Sentinelesen

De Sentinelesen zijn de enige nog levende stam op aarde, (die leeft zonder inmenging van de welke andere stam of soort ook) die rechtstreeks uit het late Stenen tijdperk komt.

Dat is van 35.000 jaar tot 10.000 jaar geleden. Om precies te zijn zo rond de val van de Neanderthaler. Die leefde van 300.000 tot 32.000 jaar geleden.

Stammen Andaman en Nicobar eilandenDe Sentinelesen gebruiken nog simpele gereedschappen als stenen speerpunten en afgeslepen beenderen. 

 

 

De middeleeuwse Marco Polo schreef al over deze stammen in zijn reisverslagen. Hij hoorde verhalen van andere reizigers over deze stammen die schipbreukelingen afslachtten en opaten. De waarheid is dat ze iedere vreemdeling die op hun eiland kwam wel doodde maar aan kannibalisme hebben zij nooit gedaan. Missionarissen waren hier duidelijk niet erg welkom. En daar lig je dan op je strandlaken wetende dat aan de de overkant een eiland ligt dat je wel kunt zien maar niet kunt bezoeken. En maar goed ook want vriendelijk zullen zij jou niet begroeten. Waarschijnlijk overleef je de ontmoeting niet eens als je alleen gaat. Deze stam wordt om goede redenen met rust gelaten.

 

 

 

 

De Jarawa Stam

Als je op het grote Zuid Andaman eiland naar het Midden Andaman eiland gaat, (dat ligt er tegen aan) kom je de volgende vrolijke stam tegen: de Jarawa’s. Ze klinken als iets uit Star Wars maar wees op je hoede. De Jarawa’s met hun pijl en boog, hebben ook zo hun vreemde gewoontes.

Stammen Andaman en Nicobar eilanden

Toen de Indiërs in de jaren ’70 nog contact probeerden te leggen met de diverse inheemse stammen kwamen zij er al snel achter dat de Jarawa’s een speciale tic hadden. Een rode tic welteverstaan.

Alles wat rood gekleurd is, is nu voor onschatbare waarde voor de Jarawa’s. Kom je een Jarawa tegen tijdens een boswandeling dan kun je beter alles wat rood is afgeven. Anders rukt hij het wel van jou af.

De reden is dat de Jarawa’s geen stoffen kleding kenden toen de eerste Indiërs contact met hun legden. Zij wilden de kleding die de Indiërs droegen zo graag hebben dat zij de kleding van hun lijven scheurden. Vooral de rood gekleurde stukken. Geleerd van het verleden namen de daaropvolgende Indiërs gescheurde stukjes stof mee en legden die op hun schouders.

 

 

De Jarawa’s pakten deze stukjes tijdens een ontmoeting en gaven de Indiërs een stuk van hun primitieve kleding. Voornamelijk gemaakt van bladeren en grassen. Later werden alle stukjes stof rood geverfd zodat de Jarawa’s de bezoekers snel opmerkten als zij door het bos liepen en niet in de aanval gingen.

Stammen Andaman en Nicobar eilanden

Nu wordt iedere toerist verteld vooral je rode spullen af te geven bij een ontmoeting met een Jarawa. Niet dat dat snel gebeurd want tegenwoordig geldt er een safetyzone van 5 km om het Jarawa reservaat. De reden hiervoor is niet vanwege hun obsessie met rood maar heeft een veel treurigere reden.

Stammen Andaman en Nicobar eilanden

Stamgebieden van de Jarawa’s en Sentinelesen.

Alle bezoekjes van de moderne mens heeft de Jarawa bijna tot uitsterven gebracht.

Veel moderne onschuldige kwaaltjes als verkoudheid en schimmelinfecties zijn dodelijk voor de Jarawa’s.

Mocht een Jarawa ziek worden en naar het ziekenhuis gebracht worden in Port Blair, dan geldt ook hier een reservaatverbod. Dat wil zeggen dat de hele afdeling tot reservaat verklaard wordt en niemand erin mag behalve de behandelende doktoren. Dit na aanleiding van een incident van een gewonde Jarawa die naar het ziekenhuis werd gebracht in de jaren ’90. De gewonde Jarawa trok zo veel aandacht van de plaatselijke Indiase bevolking dat de overheid moest ingrijpen. En wie weleens in India is geweest weet hoeveel Indiërs rondom je kunnen komen staan uit nieuwsgierigheid.

Stammen Andaman en Nicobar eilanden

 

Tsunami gevolgen

Tijdens de tsunami van enkele jaren geleden zijn de Nicobar eilanden hevig getroffen. Gelukkig zijn veel stamnederzettingen op hogergelegen gebieden gebouwd. Maar door verlies van jachtterrein zijn de stammen zwaar getroffen. De Indische overheid kan niet met zekerheid zeggen hoeveel stamleden er nog zijn op de eilanden.

Stammen Andaman en Nicobar eilanden

De Andaman eilanden zijn minder zwaar getroffen door de tsunami. Maar ook hier is het inwonerstal van de stammen kritiek maar stabiel. Van sommige stammen die vroeger uit honderden leden bestonden zijn nog maar 40 leden over. Van de tien oorspronkelijke stammen van de Andaman en Nicobar eilanden zijn enkele stammen inmiddels al totaal verdwenen.

Stammen Andaman en Nicobar eilanden

 

Nieuwe problemen bedreigen het voortbestaan van de stammen

Aan de ene kant misschien vervelend dat je deze stammen van de Andaman en Nicobar eilanden niet kunt bezoeken. Maar aan de andere kant moeten we blij zijn dat de Indiase regering ervoor gekozen heeft om de stammen met rust te laten en dat zo te houden. Inmiddels zijn er wel nieuwe problemen voor de Indiase overheid. In het gebied van de Jarawa’s en nu ook de Sentinelesen wordt veel gestroopt. De wateren rondom de reservaten en de bossen worden bezocht door stropers op zoek naar vis, krab en wilde varkens. Dat stropers geen lieverdjes zijn weten we al, maar dat ze de stamvrouwen verkrachten en misbruiken is nieuw.

Stammen Andaman en Nicobar eilanden

 

Stammen Andaman en Nicobar eilanden

Het boek ‘ The Andaman Islands’ van F.A.M. Dass

In ruil voor alcohol en drugs worden veel stamleden verleidt. Toeristen zijn echter ook niet onschuldig als het gaat om de veiligheid van de stammen. Stiekem gaan er zogenaamde human safari’s de bossen in van de Jarawa’s, om als het ware aapjes te kijken in een safaripark.

Ook hier zijn er meldingen gedaan van verkrachtingen van stamleden door buschauffeurs, toergidsen etc. Ook gaan deze toeristen niet zachtzinnig en respectvol om met de Jarawa’s en misbruiken hun op andere manieren.

Stammen Andaman en Nicobar eilanden

Totaal verlaten stranden genoeg op de Andaman eilanden. Maar niet verlaten door zeeslangen, zandvlooien, krokodillen, haaien en hier en daar een oeroude stammengroep.

Toch hoopt de Indiase overheid door de stammen te respecteren en met rust te laten dat zij kunnen overleven in hun reservaten. Tegen stropers en respectloze toeristen wordt nu sneller opgetreden. Op deze manier kunnen de nog overgebleven stammen leven zoals zij dat kiezen. Maar een echt goede oplossing is er nog niet.

Stammen Andaman en Nicobar eilanden

Ach de rest van de eilanden waar je wel mag komen zijn betoverend mooi. En wetend dat er oeroude stammen rondom je leven is ook wel speciaal.

Met rust laten en respect hebben voor deze stammen is het beste wat je als toerist kunt doen als je daar bent.

Stammen Andaman en Nicobar eilanden

 

Geen hedendaagse foto’s van de stammen zijn gebruikt in dit artikel, aangezien dat vaak toeristenfoto’s zijn, genomen tijdens illegale safari tours.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggers op de volgende wijze: