Wat kun je doen met….Zuiveringszout?

Published on: 28 september 2014

Filled Under: Health

Views: 7037

Tags: ,

Wat kun je doen met…..?

In deze serie vertel ik wat je kunt doen met bepaalde producten of ingredi├źnten.
Van die producten die je weleens ziet liggen in de supermarkt of reformwinkel. Je kijkt erna maar hebt geen idee waar ze voor zijn. Je koopt het in een opwelling en vervolgens ligt het in de keukenkast. Waar het vaak ook blijft staan. Tot nu, want hier volgt wat je ermee kunt doen…

Zuiveringszout

 zuiveringszout confubar

Zuiveringszout kun je kopen in pakken of potjes. Vaak ligt het bij de bakproducten of de huishoudafdeling. Het is een fijn wit poeder dat bestaat uit kleine kristallen. De engelse benaming is Baking Soda. Nou dat zegt al genoeg. Vooral bakkers gebruiken het als rijsmiddel voor gebak en taarten. Zuiveringszout reageert namelijk op zuur en vloeistof waardoor het bubbels gaat maken. Hierdoor wordt het deeg luchtig en gaat het rijzen.
Het is trouwens het zelfrijzende gedeelte van zelfrijzend bakmeel.

Maar zuiveringszout is een van die goedjes die je leven aangenamer kunnen maken. Het werkt namelijk voor bijna al je problemen in huis of met je lichaam. Het heeft drie voornamelijke functies.

 1. Het neemt geur en vocht op
 2. Het maakt schoon en scrubt oppervlakken
 3. Het maakt sommige dingen witter

Hier enkele toepassingen:

 • Ooit afgevraagd wat er in die zakjes zit die je weleens bij een bos bloemen krijgt? Doe een theelepel zuiveringszout in de vaas met verse bloemen en ze blijven een stuk langer goed.
 • Je hond heeft lekker in de prut gerold en zelfs na het wassen blijft hij ruiken. Nou strooi wat zuiveringszout over de hondenborstel en borstel het door zijn vacht. Het zuiveringszout neemt zeer goed geurtjes en vuiligheid op. De hond heeft geen last van het zout en jij niet van de natte hondenlucht.
 • Bovenstaande geldt ook voor stinkende schoenen, stoffen meubels, tapijten, stinkende vloeren etc. Strooi wat zuiveringszout op het kleed of op je stoffen bank en wrijf het er goed in of op. De stofzuiger ruimt de boel op samen met de vreemde geurtjes. De stofzuiger stinkt vervolgens ook niet meer.
 • Voor witte gordijnen/kleding geldt een sopje maken van wat zuiveringszout en warm water. Je was wordt dan weer stralend wit.
 • Heb je last van vocht in de kelder of in de badkamer? Maak dan een zakje of bakje waar je zuiveringszout in doet en laat het daar staan. Na verloop van tijd zie je het zout dikker worden en de vocht verdwijnen.
 • Gebruik het in je zelfgemaakte tandpasta zonder fluor voor wittere tanden.
 • Slechte adem verdwijnt door te spoelen met een oplossing van water en zuiveringszout. Doe een theelepel zuiveringszout in een glas water. Niet doorslikken want het smaakt vies.
 • Doorslikken van de water/zoutoplossing kan wel maar dan helpt het tegen keelpijn, pijnlijke aften of opkomend maagzuur.
 • Zuiveringszout op je huid helpt tegen jeuk, verbranding door de zon, muggenbeten en werkt ook als scrub.
 • Mocht je zuiveringszout bij je hebben op een warme dag dan werkt het ook goed als deodorant. Wrijf wat zuiveringszout onder de oksels en het neemt de zweet en geurtjes weg. Wel even afvegen met een doekje anders heb je overal zout op je kleding zitten.
 • In de moestuin wat zuiveringszout rondom de tomatenplanten strooien zorgt voor zoetere en mooiere tomaten. Het houdt ook insecten weg. Niet teveel strooien want dan wordt je grond te zout.
 • Schoonmaken gaat makkelijker met zuiveringszout. Water met zuiveringszout zorgt voor glanzende en ontvette badkamers, keukens en garages. Werkt vooral goed om de glazen douchedeur te ontkalken en de vieze oven te ontvetten.
 • Autoruit bestrooien met zuiveringszout zorgt ervoor dat de regen van je ruit glijdt en je meer ziet tijdens een hoosbui. In de auto neemt het geurtjes op als je een zakje met zout onder je stoel legt.

Zoals je ziet genoeg redenen om wat met zuiveringszout te gaan doen. Het internet staat vol met nog meer toepassingen, maar ik hou het hierbij anders wordt het zo’n lange waslijst. Misschien dat je oma of moeder nog wat toepassingen heeft voor je.

Maar de belangrijkste toepassingen staan hierboven vermeldt.

Tip: bij de drogist kun je grotere en goedkopere verpakkingen zuiveringszout of baking soda halen dan bij de reformwinkel.
Verwar het niet met gewone soda want dat is om mee te wassen.
Wat je daar allemaal mee kunt lees je een volgende keer.

zuiveringszout confubar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggers op de volgende wijze: